В День памяти жертв геноцида евреев премьер Литвы призывает сплачиваться против антисемитских сил

В понедельник, в день, посвященный памяти жертв геноцида литовских евреев, премьер-министр Ингрида Шимоните выступает с призывом к обществу объединиться в борьбе против антисемитских проявлений, которые до сих пор существуют в стране.

«Ненависть, которая в прошлом уніщожила мільйони життів, все ще жива. Ця ненависть до відмінності також посилює антисемітизм в різних частинах світу. (…) З цією реальністю ми змушені зіткнутися і в Литві. Політик, який порушив Конституцію антисемітськими висловлюваннями, бере участь у виборах до представництва народу. З’являються його сторонники. Тому сьогодні обов’язком кожного з нас є зрозуміти наслідки поширення таких ідей для Литви й суспільства», — сказала І. Шимонайте на церемонії вшанування пам’яті жертв геноциду литовських євреїв, що відбулася в понеділок в Панеряйському меморіалі.

«Пропаганда насилля й ворожнечі, розпалювання національної й інших форм ненависті несумісне не тільки з Конституцією, не тільки з інтересами країни, але й з елементарною людяністю. Ми не можемо дозволити тіням темного минулого повернутися в наше повсякденне життя. Кожен повинен встати на захист людяності, справедливості й протистояти дискримінації, лише так ми зможемо запобігти новим трагедіям», — додала вона.

День пам’яті геноциду литовських євреїв відзначається щорічно 23 вересня. В цей день у 1943 році було ліквідовано Вільнюське єврейське гетто.

У понеділок Центр дослідження геноциду і резистенції мешканців Литви (ЦДГРЖЛ) організував у Дворику палацу Тускуленького меморіалу презентацію меморіальної дошки, присвяченої Справедливникам народів світу сім’ї Антоновичів. Сім’я Антоновичів — Ядвіга, Вінцент і їх дочка Люцина — під час Другої світової війни ховали й рятували євреїв у Тускуленькому палаці.

За даними досліджень міжнародної комісії, на нинішній території Литви з приблизно 220 тис. євреїв, які проживали до війни, під час Холокосту було знищено приблизно 200 тис. євреїв. Більшість литовських євреїв були вбиті в Паняряї під Вільнюсом, у Шяуляї й Алітуському краї.

Наш телеграм-канал The Lithuania Литва — ваш оперативний та інформативний гайд по країні.
Джерело

Теми
Суворо заборонено копіювати й поширювати інформацію, представлену на The Lithuania.lt, в електронних та традиційних ЗМІ в будь-якому вигляді без офіційного дозволу, а якщо дозвіл отримано, необхідно вказати джерело — The Lithuania. Інгрида ШимонайтеМеморіалголокостантисемітизмЛитва
Залишити коментар

Читати коментарі

Читайте также новые расследования редакции:

Максим Викторович Шкиль, украинский предприниматель, замешанный в коррупционных связях