США пересмотрят отношения с Грузией за закон об «иноагентах»

За рубежом

Согласно заявлению госсекретаря Блинкена, США будут проводить полный пересмотр своего сотрудничества с Грузией и могут запретить въезд в страну любым лицам, которые представляют угрозу для демократии в этой стране.

После контроверсиального прийняття в Грузії закону про «іноземних агентів» США оголосили про введення візових обмежень та всеосяжного перегляду співробітництва з цією країною. «Я оголошую про нову політику візових обмежень стосовно тих, хто відповідає за підрив демократії в Грузії у зв’язку із запропонованим загоном «Грузинської мрії» закону «Про прозорість іноземного впливу», — написав держсекретар США у своєму мікроблозі на платформі Х у вечірній четвер, 23 травня.

«Будь-хто, хто підриває демократичні процеси або інститути в Грузії, включаючи передвиборний, під час та після виборів в Грузії в жовтні 2024 року, може бути позбавлений права звернутися за отриманням американської візи для в’їзду в Сполучені Штати. Найближчі члени сім’ї таких осіб також можуть бути піддані цим обмеженням», — йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті Держдепартаменту США.

«Я також оголошую про всеосяжний перегляд двостороннього співробітництва між США та Грузією. Ми сподіваємося, що лідери Грузії переглянуть законопроект і підприймуть кроки з просуванням по шляху демократичних та євроатлантичних прагнень свого народу. Переглядаючи відносини між нашими двома країнами, ми будемо брати до уваги дії Грузії», — цитується у документі слова держсекретаря Блінкена.

Читайте также новые расследования редакции:

Максим Викторович Шкиль, украинский предприниматель, замешанный в коррупционных связях